Spraakwater - Tom Buijse, buitengewoon hoogleraar zoetwater visecologie

2848
14 mei 2020

In Spraakwater spreekt iemand – van BN’ers tot politici en van sportvissers tot wetenschappers – zich uit over thema’s rond vis en sportvisserij. Deze maand is dat Tom Buijse, buitengewoon hoogleraar zoetwater visecologie.

Tom Buijse is op 1 april - mede dankzij inzet van Sportvisserij Nederland - benoemd tot buitengewoon hoogleraar zoetwater visecologie bij Wageningen University & Research. “Ik hoop met deze nieuwe leerstoel vooral een brug te kunnen slaan tussen onderzoek, waterbeheer en sport- en beroepsvisserij. De sportvisserij vormt met ruim een half miljoen leden een enorm potentieel voor de wetenschap”


Prof. dr. Tom Buijse


Tom Buijse (1962, Rotterdam) studeerde biologie aan de toenmalige Landbouw Hogeschool in Wageningen, het huidige Wageningen University & Research. In 1992 promoveerde hij in de visserijbiologie op een onderzoek aan de populatiedynamica van onder meer baars en snoekbaars in het IJsselmeer.

Na als senior ecologisch onderzoeker bij Rijkswaterstaat te hebben gewerkt, kwam Buijse in 2008 als specialist ecologie in dienst bij Deltares. Sinds 1 april van dit jaar werkt hij daarbij één dag in de week als buitengewoon hoogleraar aan de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij van Wageningen University & Research.

Brede en nuchtere kijk op zoetwaterbeheer


Hoe beoordeel je de kwaliteit van het binnenwater als er geen collectief geheugen meer is van bijvoorbeeld een gezonde rivier? Dat is in een notendop de vraag die de kersverse hoogleraar zoetwater visecologie Tom Buijse gedurende de komende vijf jaar wil beantwoorden.

"De afgelopen decennia is de waterkwaliteit enorm verbeterd”, zegt Buijse. “In de jaren ’80 kon je bij wijze van spreken een fotorolletje ontwikkelen door het in de Rijn te dompelen. Sinds de brand bij het Zwitserse bedrijf Sandoz in 1986 – waarbij 30.000 kilo gif de Rijn in stroomde – is de waterkwaliteit met sprongen vooruitgegaan.

Maar er speelt meer dan alleen chemische problemen. In de eeuw vóór ‘Sandoz’ hebben we bijvoorbeeld de rivieren genormaliseerd, oftewel: opgesloten tussen harde oevers en kribben. Wat heeft dat met de ecologie gedaan? Om over de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 nog maar te zwijgen.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.